Domates rekora koşuyor, Aracıların yüzü gülüyor


Domates rekora koşuyor, Aracıların yüzü gülüyor

Domates rekora koşuyor, Aracıların yüzü gülüyor
06 Mayıs 2017 Cumartesi 17:16 tarihinde paylaşıldı.

Akdeniz Bölgesi'nin en önemli domates üretim merkezlerinden biri olan Mersin'deki üreticiler, domatesteki inanılmaz artışın nedenini hava koşullarından dolayı hasadın gecikmesi ve aracıların fazla komisyon almasına bağlıyorlar.

Mersin'li domates üreticileri, domates fiyatlarındaki rekor artışı hava şartlarından dolayı geciken hasata ve aradaki komisyoncuların yüksek bedeller kazanmasına bağlıyor.

Erdemli ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Erdemli İlçesinin, Antalya'dan sonraki en büyük domates üretim yeri olduğunu ve 22 bin dekar örtü altında yılda 200 bin ton domates üretildiğini söyledi.

Olumsuz hava şartlarından dolayı ikinci dikim ürünlerinin geç çıkması nedeniyle domates fiyatlarının arttığını belirten Şahin "Olumsuz hava koşulları nedeniyle nisan ayı başındaki yapılması beklenen hasat  ay gecikti. Bundan dolayı piyasada ürün bulunamıyor. Havaların ısınmasıyla birlikte ürünlerde fazlalık olarak ve fiyatlar düşecektir. Bizim beklentimiz ise domates fiyatlarının 2,5 liranın aşağısına düşmemesidir" dedi.

Vatandaşların yüksek fiyatlarda ürün tüketmelerini istemediklerini belirten Şahin "Biz, domates üzerinden bir oyun olduğunu görüyoruz. Tabiki de bizde istemiyoruz vatandaşın zamlı ürün tüketmesini. Ancak üreticiler ürettikleri malların karşılığını alamıyorlar. Bundan dolayı kazananlar aracılar oluyor. Bugün halde 2,5 liraya satılan domates bazı yerlerde 8-10 lira arasında satılıyor. Üretici de borcunu kapattıktan sonra elindeki üç beş kuruşla geçinmeye çalışıyor." dedi.

Rusya'ya olan domates ihracatındaki kısıtlamaya da değinen Şahin "Bu durumda üreticilerimiz olumsuz etkilenmiştir. Cumhurbaşkanımız açıklamasıyla bizderin yüreğine su serpmiştir. Bu konuda devletimiz İnşallah çözüm bulurlar da domates ihracatı artar. Şuanda domatesler Ukrayna ve İran'a gidiyor. Rusya ile anlaşma yapılırsa ihracatta artış olur. Ancak ihracat anlaşması olmazsa fiyatların aşağılara düşmesinden endişe duyuyoruz. Geçen yıl fiyatların düşük olmasından dolayı çiftçiler zarar ettiler. Bu yıl da zarar edilsin istemiyoruz."

Diğer bir domates üreticisi Abdurrahman Arslan ise yeni sezonda domateslerin çıkmadığını, bu nedenle de piyasada az olan domatesin pahalı satıldığını söyledi. Domates fiyatlarının hallerde 2,5 lira olduğunu belirten Arslan "Her zaman üreticiler kaybederken aracılar kazanıyorlar. Biz 2,5 liraya domates satarken bazı yerlerde 10 liraya satışa sunuluyor. Bu da adaletsiz bir durum ortaya çıkarıyor. Domates fiyatlarının havalar ısındıktan sonra aşağıya düşmesini bekliyoruz" dedi.

Bir başka domates üreticisi Fatma Cüce ise 1 dönüm domates serasına 10 bin lira masraf yaptıklarını söyleyerek kışın sert geçmesinden dolayı henüz ürün alamadıklarını söyleyerek "Bu yıl daha siftahı yapamadık. Hava şartları olumsuz geçti ve domatesler kızarmadı. Olan da tüketici kadar bize de oluyor" dedi.




Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • E-mail:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    
    
    Mersin Haber İstanbul AŞ
    2024 © Mersin Haber, Tarsus Haber ve Son dakika haberler için Mersindehaber.com