Mersin Haber - Mersin Haberleri - Son Dakika Mersin Haber
19 Nisan 2024 Cuma

Başbakandan Başkanlık Sistemiyle ilgili açıklama

 Başbakan Binali Yıldırım, AKP İstanbul Danışma Meclisi'nde konuşma gerçekleştirdi. Yıldırım'ın sözleri şok etkisi yaratacak cinsten.

Başbakan Binali Yıldırım, salona doldurulan kalabalığın başkanlık sloganlarını karşılıksız bırakmadı ve "Merak etmeyin meydanlar çok yakın zamanda ısınacak" dedi. Başkanlık tartışmalarına da atıfta bulunan Başbakan "Muhalefet partisi o gün adam gibi parlamentoda Cumhurbaşkanlığı seçimi yaptırsaydı, bugün sistem değişikliğini konuşmayacaktık" dedi. Yıldırım, "17-25 Aralık'ta birçok siyasi partinin yanında bizim arkadaşlarımız da durumun ciddiyetini fark edemedi" yorumunu yaptı.

''OLMAZSA TÜRKİYE BÖLÜNEBİLİR''

Geçen günlerde MHP Genel Başkanı Bahçeli dedi ki, ''Bu iş böyle yürümeyecek. Ya parlementer sistemi güçlendirmemiz lazım yok istemiyorsanız da mevcut durumu düzeltelim'. Doğru söze kim ne der, eyvallah. Biz 'Buyurun, gelin bu durumu birlikte düzeltelim' dedik. Milletin seçtiği Cumhurbaşkanı anayasa olarak da sorumlu olması gerekir. Ama şu anki anayasa buna imkan sağlamıyor. Yapılacak olan değişiklikle beraber Meclis'in yasama iradesinin güçlendirilmesi şart ve yürütmenin tek başına iktidarı garanti edecek şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Ülkemizin gelişmesi için, 2023 hedeflerine doğru adımlarla gitmek için, FETÖ'cülerle mücadele edebilmek için tek başına iktidar çıkarması lazım. Bunun da yolu başkanlık sisteminden geçtiği açık şekilde görülmektedir. Başkanlık gelmezse Türkiye'nin bölünme riski açık ve nettir. Bunu açıkça söylüyorum.''


Başbakan kürsüye gittiği sırada Akp'lilerin başkanlık istiyoruz sloganlarına ''Merak etmeyin, meydanlar yakın zamanda ısınacak'' yanıtını verdi.

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasının satırbaşları şu şekilde:

''Ülkemizde ister Fetö'cü, isterse bölücü terör örgütü olsun bu milletin gücü bu eylemler karşısında asla tükenmeyecektir. Daha aksine artmaya devam edecektir. Dün millet larak Cumhuriyetin kuruluşunda çoşkuyla ve heyecan dolu kutladık. Cumhuriyetimizin gelecek yıllarda da istikbalimizin sembolü olarak yaşatacağız. Bu emaneti ne olursa olsun korumayı şeref sayıyoruz. İnşallah 2023'e gelindiğinde Cumhuriyetin 100. yılında, 100 yılı daha çok heyecanlı karşılayacağız. O gün geldiğinde bu günlerdeki vatan şehitlerini de rahmet dolu, minnet dolu olarak anacağız. Başta Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşları olmak üzere de tüm gazileri şükranla buradan yad ediyorum.

BAŞKANLIK SİSTEMİNİN KAYNAĞI

Sunduğumuz hizmetleri yaparken sanmayın ki önümüze hiç kimse çıkmıyor. Bir yandan hizmete devam ettik, diğer yandan da darbe meraklılarıyla mücadelemizi gösterdik. İlk açık mücadelemiz ise 27 Nisandali e-muhtıradır 363 milletvekiliyle işbaşına gelmişsiniz, Cumhurbaşkanı seçemezsiniz diye karşı çıkanlar oldu. Çözümü ise millet olarak gösterdik ve millet doğru kararını verdi. O referandumdan sonra ise Cumhurbaşkanını halk seçilmesini önü de açılmış oldu. Türkiye'de olan yönetim sistemlerindeki değişikliğin başlangıcı da budur. Chp o gün adam gibi parlementoda cumhurbaşkanlığı seçimi yaptırmaya karar verseydi, bugün biz sistem değişikliğini konuşma ihtiyacı duymayacaktık.

''KILIÇDAROĞLU'NA TEPKİ: SON DERECE ÇİRKİN AÇIKLAMA''

Bunlar var olduktan sonrasında Yenikapı Ruhuyla 80 milyonun birliğini, kardeşliğini, beraberliğini tüm dünyaya gösterdik. O meydanda verilen bir söz vardır: Yenikapı ruhuna gözümüz gibi sahip çıkmamız gerekiyor dedik. Verilen sözün de arkasındayız. Ancak ana muhalefet partisi verilen bu sözü yok saymak istiyor. Geçen gün Kılıçdaroğlu'nun çok çirkin açıklaması oldu. '' Beyefendi tatil yaparken Meclis topa tutuluyordu.'' Bu çok çirkin ve yakışığı olmayan bir açıklamadır. 15 Temmuz gecesinde ülkemiz büyük bir tehlike atlatmıştır. Bu yakışıksız ve haksız ithamı yapan ana muhalefet partisi genel başkanının en azından bir özür borcu bulunuyor. Cumhurbaşkanının o gece nerede yer aldığını herkes bilmektedir. Darbecilerin Cumhurbaşkanını almaya gittiğini tüm Türkiye bilmektedir. O gün gösterdiği cesaret ise dünyada hayranlıkla karşılanmıştır. Teslim olmayı biran olsun düşünmedik, bu ülkeyi terk etmeyi düşünmedik ve milletin yanında yer aldık. Tüm tehditlere rağmen, uçağı düşürülmesinden asla tereddüt etmeyen Cumhurbaşkanımız İstanbul'a gitti. Üzerinde jetler havalanırken, gizlenmeyi ve kaçmayı asla düşünmedi. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanımız milletimizin yanındaydı, siz neredeydiniz? Darbeden sonra Chp Genel Merkezi Fetö'cülerin ağlama yerine döndü. Mağdur edebiyatı yaparak Fetö'ye moral veriyorsunuz.

CHP VE MHP'YE ÇAĞRI YAPTI

7 maddeyi hallettikten sonra ise işimiz bitmiyor. Kamoyunda yer alan yeni anayasa sistemini ele alıp çözüme kavuşturmamız gerekiyor. Yapılacak olan mevcut durum da anayasayı en uygun hale kavuşturmaktır. Başkanlık sistemi de dahil olmak üzre, ihtiyaç duyduğumuz şeyleri gelin birlikte yapalım. 

EYALET SİSTEMİ DE GELECEK Mİ?

Eyalet sistemi gelecek, bölünme riski olacak diye hiçkimse yalan beyanlara kapılmasın. Ülkemizin bölünmez büyünlüğünü öncelik alan, yargı-yürütme-yasamanın alanlarında ayırma yapan, modern bir anayasa istiyoruz. Bu anayasa ülkemize koalisyonla yürütülen dönemleri geride bıraktıracak. Tek başına iktidar çıkararak istikrar ve güven sağlanmış olacak.

Ülkemizdeki sistemin adı dünyada örneği yoktur. Yarı başkanlık ve parlementer sisteme benziyor. Darbeci grup anayasayı hazırlarken ne kadar yetki varsa doldurmuşlar. Bunun acilen düzeltilmesi gerekiyor. Bizim yapmayı istediğimiz şey de budur. Milletin iradesi bizim için en üstün iradedir. 

Mecliste yer alan diğer partilerin başta MHP ve Chp'nin destek vermelerini bekliyoruz. bu şerefle beraber Türkiye'yi gelecek yıllara taşıyacak olan bu onurlu görevi hep birlikte yapalım. Milletin tüm renklerini temsil etsin. 

Yorum Gönder

Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad :
Yorumunuz :
 
Web Site