Devlet Zaman'a el koydu. Polis biber gazıyla gazeteye girdi


Devlet Zaman'a el koydu. Polis biber gazıyla gazeteye girdi

Devlet Zaman'a el koydu. Polis biber gazıyla gazeteye girdi
05 Mart 2016 Cumartesi 12:30 tarihinde paylaşıldı.

Türkiye'de Medya'nın, çok sesliliğin susturulmaya çalışılmasının son örneği yaşandı. Devlet Zaman'a el koymak için Polis ekiplerince gazete binasını bastı. Biber gazlı ve Toma'lı müdahaleler ile Gazete'ye Kayyum atandı.

 
 Cemaate yakınlığıyla bilinen Zaman Gazetesi'nin de içinde bulunduğu  Feza Gazetecilik A.Ş.'ye kayyum atanmasının ardından gazetenin  Yenibosna'daki binasının önünde toplanan kalabalığa polis tazyikli su, boyalı su ve biber gazıyla müdahale etti. Müdahale sonrası, kayyum heyeti polis ekipleri eşliğinde gazete binasına girdi.

Zaman Gazetesi'ne kayyum atanmasının ardından gazete önünde toplanmaya başlayan kalabalığın sayısı akşam saatlerinde iyice arttı. Polisin uyarısıyla trafiği engellemeden beklemeye başlayan kalabalığa, saat 23.15 sıralarında, megafonla, kaldırımı ve bina önünü boşaltmaları anons edildi. Ancak kalabalık uyarıya rağmen dağılmayınca, saat 23.25'te 2 TOMA eşliğinde, tazyikli ve boyalı su ile kalabalığa müdahale edildi. Bu sırada, gazetenin bahçesinde bekleyenler de biber gazı ve tazyikli suyla dağıtıldı.

KAYYUMLAR POLİSLE BERABER GELDİ


Polis ekipleri ile kalabalık arasındaki kovalamaca ara sokaklarda da bir süre devam etti.

Bahçenin boşaltılmasının ardından, itfaiye ekipleri, binanın ana giriş kapısındaki zincirleri kesti. Daha sonra, kayyum olarak atanan  Sezai Şengönül, Tahsin Kaplan ve  Metin İlhan polis ekipleri eşliğinde  Zaman Gazetesi binasına girdi.

Gazete binasına çok sayıda polisin de girdiği görülürken, bazı çalışanlar polise tepki gösterdi. Ancak gazete çalışanları kısa süre sonra binanın dışına çıkarıldı.

VEKİLLER POLİSE DİRENDİ

CHP Milletvekilleri  Gürsel Tekin,  Barış Yarkadaş ve  Enis Berberoğlu, Zaman yönetim katına girmeye çalışan polislere direndi. Vekiller, kayyum kararının hukuksuz olduğunu emniyet mensuplarına iletti. Bu arada polis, Zaman yöneticilerine sert müdahale etti.

Polis baskını sırasında yaşananları anlatan CHP  İstanbul  Milletvekili  Barış Yarkadaş, "Otoriterlik duvarı daha da güçlendi. Yarın  Türkiye biraz daha renksiz uyanacak." dedi.

BUGÜN NELER YAŞANDI...

ZAMAN'A KAYYUM ATANDI

İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği,  İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine  Zaman Gazetesi'ni de bünyesinde bulunduran  Feza Gazetecilik Şirketi'ne kayyum atanmasına karar verdi. Hakimlik kararını, "şirketin FETÖ/PDY terör örgütünün faaliyetleri kapsamında ve örgüt faaliyetlerine destek olacak şekilde kullanıldığı yönünde kuvvetli deliller bulunması" gerekçesine dayandırdı.

3 KAYYUM BELLİ OLDU, HER ŞİRKET İÇİN 10 BİN LİRA MAAŞ ALACAKLAR

Feza Gazetecilik A.Ş.'ye  Sezai Şengönül, Avukat Tahsin Kaplan ve Avukat  Metin İlhan, kayyum olarak atandığı öğrenildi. Kayyumlar her şirket için 10 bin TL maaş alacaklar.

NAZLI ILICAK: ZAMAN EN ZOR ZAMANINDA ERDOĞAN'A SAHİP ÇIKTI

Öte yandan Özgür Düşünce gazetesi yazarı  Nazlı Ilıcak da, Zaman'a kayyum iddialarına yönelik yaptığı açıklamada, "En zor zamanında Zaman gazetesi  Tayyip Erdoğan'a sahip çıktı. Partisi kapatılmak üzereydi ve gerçekten de kapatılabilirdi. Bu Ergenekon davaları başladı bunula birlikte Tayip Erdoğan'ı destekleyenler de onun partisinin ve antidemokratik uygulamaların karşısında durdu bu sayede bu tehlikeyi aşabildi" dedi.

BİNLERCE OKUYUCU GAZETEDE TOPLANDI

Kararın duyulmasının ardından gazete binasına gelerek mahkeme kararını protesto etti. Zaman çalışanları ise demir kapılara zincir vurarak beklemeye başladı.

Yağan yoğun yağmura rağmen dağılmayan grup, çalan şarkılar eşliğinde sloganlar attı.

POLİS BİBER GAZIYLA MÜDAHALE ETTİ

Polis saat gece 23.30 civarlarında TOMA ve biber gazıyla müdahale ederek kalabalığı dağıttı ve zincirleri keserek gazete binasına girdi.

KAYYUM ATANMASINA TEPKİLER

KILIÇDAROĞLU: MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜNE YÖNELİK BİR İHLAL

CHP Genel Başkanı  Kemal Kılıçdaroğlu,  Zaman Gazetesi ve bağlı kuruluşlarına kayyum atanması ile  Boydak Holding'e yönelik operasyonu değerlendirdi.
Kılıçdaroğlu, " Cumhurbaşkanlığı makamının ve AKP Hükümeti'nin ihtiraslarına ve beklentilerine hizmet etmek amacıyla yargı organlarının bir kısmının aldığı kayyum kararı, medya özgürlüğüne yönelik hukuki bir ihlaldir" dedi.

CHP'Lİ TANAL: SUÇ NE, TARİHİ NE?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  İstanbul  Milletvekili  Mahmut Tanal, Zaman gazetesine kayyım atanmasına tepki göstererek, "Mahkeme kararında mevcut olan ceza muhakemesi kararlarındaki formata uygun düzenlenen karar değil. Müştekisi, sanığı kim, suç ne, tarihi ne?" diye sordu.

TGC'DEN AÇIKLAMA

Türkiye  Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu'nca yapılan açıklamada, "Kayyum atama sistemi medyayı susturmanın yeni aracı oldu" denildi.

ABD'DEN TEPKİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü  John Kirby tarafından yapılan açıklamada, "Bu olayı,  Türkiye hükümetinin son zamanlarda kendisine muhalif olan medyaya karşı gerçekleştirdiği endişe verici hukuksal yaptırımların son halkası olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Feza Gazetecilik ile ilgili mahkemenin kayyım atamasına yönelik raporu gördüklerini belirten Kirby, Türk hükümetinin aynı şekilde  Koza İpek Medya grubuna da kayyım atayarak kapadığını hatırlattı. Türk hükümetine seslenen Kirby, "Zaman Gazetesinin kayyıma devrildiği haberlerini gördük. Bu, hükümetin yargı eli ile hükümeti eleştiren medyayı hedeflemesinin en son ve rahatsız ciddi gelişmesi olarak görüyoruz.  Koza ve İpek medya grubunun kayyım tarafından atanmasından sonra kapatılması sabahında ve farklı gruplara bağlı gazetecilere açılan hakaret davaları ile ışığında,  Türkiye'den adil yargıya, hukuk karşısında eşitliğe tam bir saygı göstermesi çağrısında bulunuyoruz." dedi.

CPJ: ENDİŞE DUYUYORUZ

Uluslararası Gazetecileri Koruma Cemiyeti (CPJ), kayyum atanmasından endişe duyduğunu dile getirdi. Kayyım atanmasını sert bir dille eleştiren CPJ İdari Müdürü Joel Simone, "Mahkemenin bugünkü hamlesi  Türkiye'de eleştirel gazetecilik adına geriye kalanları etkin şekilde boğmanın yoludur" diye konuştu.

AB'DEN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU

Avrupa Birliği Komisyonu, Zaman gazetesi ile ilgili gelişmeleri büyük endişe ile not ettiklerini ve yakından takip etmeye devam ettiklerini açıkladı.
Konuyla ilgili bir soruya cevap veren AB Dış Politika Sözcüsü Maja Kocıjančič, aday ülke  Türkiye'nin mümkün olan en yüksek demokratik standart ve uygulamalara kavuşması gerektiğini sürekli tekrarlaya geldiklerini ve bunlar arasında basın özgürlüğünün de var olduğunu vurguladı.  Sözcü, AB ile müzakere eden her ülkenin; insan hakları ve bu bağlamda ifade özgürlüğünü  Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile uyumlu hale getirmesi gerektiğini kaydetti.

kaynak: (sondakika)




Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • E-mail:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    
    
    Mersin Haber İstanbul AŞ
    2024 © Mersin Haber, Tarsus Haber ve Son dakika haberler için Mersindehaber.com