Ah ülkem, vah ülkem ne olacak gidişat?

Ah ülkem, vah ülkem ne olacak gidişat?

16 Ocak 2017, 20:10
Ah ülkem, vah ülkem ne olacak gidişat?
Tülin Yılmazoğlu
  Ülkemizdeki işsizlik ve bu hazin tabloya şu günlerde kimse ses çıkarmaz oldu. Seçim günlerinde pek sık duyduğumuz ''işsizlik azalacak'' vaatleri seçim sonrasında yok olup bir başka bahara kalıyor. Durum böyle olunca da işsiz ve genç kesim kara kara düşünmeye başlıyor.

Öncelikle asgari ücret 1.400 lira olduğu 2017 yılını ele almak istiyorum. Çok küçük derecede verilen asgari ücret zammı sizce de yeterli mi? Bana kalırsa doların tavan yaptığı ve tüm sektörlerde olan çalkalanma asgari ücretteki bu zamcık'ı silip yutuveriyor. Her zam konusunda nedense Levent Kırca'nın ''zamcık'' repliği aklıma gelir de durur. Şimdiki durumu ancak böyle bir üstad esprili diliyle gösterebilirdi...


Asgari ücretin bence Türkiye gibi bir ülkede en az 1600 TL'nin üzerinde olması gerekiyor. Ya da şirketlerin verdiği vergiye göre ''minimum asgari ücret'' belirlenmeli. Yani büyük şirketler tavan puandan orta çaplılar belirlenecek fiyattan, küçük şirketler ise minimum asgari ücret olarak tabir edilecek bir sistemden ödeme yapmalılar. Bu çözüm Türkiye'de asgari ücretin iyileştirilmesi için bir yol haritası olabilir. Tabi bu benim manevi görüşüm ancak ben bu durumun ancak bu projeyle çözüme kavuşacağını savunmaktayım. Ne demek aylık milyon dolar kazanan bir şirket işçisine sadece 1.400 TL versin? Bunu hangi vicdan kabul edebilir sevgili okurlar. Patronlar daha çok kazanma yarışına girmişken arada bir de işçilerin durumuna göz atmalılar ki ülkemizde artık huzur seviyesi üst seviyelere çıksın ve geçim sıkıntısı sona ersin. Benim dememle olacak iş değil ancak gönül istiyor işte.

İşsizlik demiştik konunun başında. Geçen yıldan beri uygulanan bir sistem var İşkur'da ki akıllara zarar veren cinsten. Neymiş efendim işbaşı eğitim proğramıyla işsizlik azalacakmış. Sistem şu herhangi bir işletme gidip işkur'dan eleman talep ediyor ilan açıyor. İşkur'un yönlendirdiği kişi o işletmede çalışmaya başlarsa 6 ay maaşı devlet tarafından karşılanıyor işletmenin hiç bir gideri olmuyor. 6 ay sonra işletme personeli ''beğenirse'' işe devam ettiriyor. Ya beğenmezse ve İşkur'dan yine yeni bir eleman talep ederse. Oh canım ekmek elden su gölden misali, ya da neydi devletin malı deniz di değil mi? Özellikle bir de büyük işletmeler ilanlarına son 6 ayda sigortasız olmak şartı koydu ki işsizlerin vay haline. Ya arkadaş bir kişi o işi biliyorsa deneyimliyse İşkur'un proğramına gitmek zorunda mı? 6 ay yada 1 yıl sigortasız olarak çalışıp sonrasında işten kovulmak zorunda mı? Bu nasıl bir sistemdir yahu.. Gerçekten benim aklım almıyor.



Bu içeriğe yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • E-mail:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    
    
    Mersin Haber İstanbul AŞ
    2024 © Mersin Haber, Tarsus Haber ve Son dakika haberler için Mersindehaber.com